Ambasador Star of Service

joi, februarie 10, 2011

Comanda manuala sau automata?


"If God has a master plan/That only he understands/I hope it's your eyes he's seeing through./I pray you learned to trust/ Have faith in both of us/And keep room in your heart for two."Precious, Depeche Mode


   Sunt multi termeni pe care nu ii inteleg in domeniul holistic - corp/minte/spirit (na, ca am folosit si eu unul). De exemplu transformational,  transcendenta, constiinta, constiinta extinsa, astral, mental si lista poate continua. Multa vreme am fugit de termeni precum spiritual sau spirit, pentru mine era de neacceptat ca as fi o persoana interesata de spiritual, era o rusine, ceva ce trebuia ascuns. Singurele mele reprezentari ale spiritualului erau aduse din copilarie (ah ce vremuri!), din povestirile rusesti cu sufletele care parasesc corpurile si se transforma in strigoi sau bat la poarta raiului. Cat de naiv si ce frumos!:-)


Postarea asta va fi o provocare pentru ca voi incerca sa descriu pe intelesul tuturor cum vad eu alegerile facute cu participarea constiintei.


In primul rand ce este constiinta? Multa vreme am crezut ca este o parte din minte. Tot citind psihologie, mi-o imaginam frumos organizata in creierul nostru deasupra constientului si inconstientului. Cum interesul si activitatea mea in domeniul spiritual crescusera am inceput sa tot intalnesc termenul "awareness", iar in acceptiunea mea de om de marketing si acest cuvant avea un loc bine stabilit, adica insemna sensibilizare la un anumit subiect, cresterea atentiei publicului la un anumit subiect prin informarea constanta si avizata a acestuia. Adica in loc sa auzi de hepatita de la vecina de scara, auzi din mass media, de la TV, din presa sau de la radio. 

Dar ce legatura are constiinta lui Freud cu "awareness-ul", cu cresterea atentiei fata de un anumit subiect? Aparent nici una, constiinta lui Freud este legata de mental, iar "awareness-ul" este un termen folosit in marketing. Confuzia vine din utilizarea acelorasi cuvinte pentru a exprima concepte foarte diferite, adica foarte foarte diferite, cel putin in ceea ce priveste "awareness-ul".

Of cuvintele astea!

"Awareness-ul" adica mai pe romaneste ATENTIA de care vorbesc eu este cu totul si cu totul altceva. Iar CONSTIINTA de care pomenesc aici poate fi resuscitata tocmai prin acest gen de atentie. Aceasta ATENTIE (voi scrie ambii termeni cu majuscule ca sa le deosebim de atentia si constiinta pur mentale) se mai numeste PREZENTA, CONECTARE, CENTRARE, CONSTIENTA si lista poate continua. Iata o exemplificare.

Zi de zi suntem prinsi in actiune, facem lucruri cum se spune. Ne trezim, ne facem toaleta, ne luam micul dejun sau nu, ducem copiii la scoala, mergem la serviciu. La serviciu se intampla multe lucruri, discutam la telefon si fata in fata cu o multime de oameni,  lucram intr-un birou sau intr-un alt fel de mediu, uneori ne luam pranzul, alteori mancam pe fuga, apoi ne intoarcem la activitati de rutina. Seara ne intoarcem de la serviciu, iar mancam, discutam cu familia sau cu prietenii, apoi mergem din nou la culcare si a doua zi o luam de la capat. 

Nu vreau sa ne concentram pe descrierea exhaustiva a lucrurilor pe care le facem intr-o zi sau pe rutina excesiva, ci mai degraba pe cat de atenti sunteti in cursul zilei la ceea ce facem, cat de constienti suntem de deciziile pe care le luam, de relatiile pe care le stabilim cu oamenii din jur. In ce masura punem ATENTIE in ceea ce intreprindem? In ce masura avem rezerve si disponibilitate pentru a acorda ATENTIE celor din jur? De cate ori facem alegeri CONSTIENTE?

Sa presupunem ca raspunsul este nu la toate cele de mai sus, adica nu acordam atentie, nu suntem constienti, nu gandim contient si nu facem alegeri constiente. Ne este teama sau dorim sa amanam si sa ramanem in zona de siguranta. Rezultatul acestei situatii este ca altcineva ia decizii in locul nostru, viata merge inainte si noi ramanem pe pilot automat, uitam cine suntem cu adevarat si ce cautam aici, ne este imposibil sa ne bucuram de viata si suferim. Avem posibilitatea sa trecem pe comanda manuala si noi ramanem pe pilot automat. Avem posibilitatea sa ne bucuram si noi alegem sa suferim.

ATENTIA este o stare speciala din care putem face alegeri cu participarea CONSTIINTEI. Ea poate fi antrenata si banuiesc eu ca se poate transforma la un moment dat intr-o stare permanenta. 

Cum putem sa practicam ATENTIA ca sa resuscitam CONSTIINTA si sa ne reintoarcem la cine suntem? Exista metode mai intense si mai putin intense, exista cel putin un centru holistic in oras si numeroase comunitati care impartasesc diverse tehnici. Daca sunteti interesati lasati un comentariu. Va voi raspunde negresit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu