Ambasador Star of Service

luni, aprilie 11, 2011

La ce este bună creativitatea?

Am citit, am auzit teorii, am văzut prezentarea făcută de Jil Taylor şi încep să experimentez pe propria-mi piele cum este să foloseşti dominant o emisferă.

Pe scurt teoria sună cam aşa, emisfera dreaptă este responsabilă de gândirea creativă, iar emisfera stângă este responsabilă de gandirea raţională, logică. Să nu credeţi însă că artiştii îşi folosesc numai o emisferă atunci când creează, sau că cei care nu activează în domeniul artelor, nu au nevoie de emisfera lor dreaptă responsabilă de creativitate. 

Am făcut un experiment. Pentru că îmi place să pictez, voi lua acest exemplu.
Până acum două zile, nu înţelegeam de ce lucrările mele nu transmiteau nimic. Aveam idei interesante, însă transpuse pe pânză deveneau reci şi inexpresive. Acest lucru m-a descurajat şi o vreme am renunţat la acest hobby. Mai jos câteva lucrări finalizate în ianuarie şi martie:

Metamorfoza. M.Vasluian, martie 2011
Anatomie, M. Vasluian, ianuarie 2011

Ce am remarcat a fost că,  în timp ce pictam, existau perioade scurte (secunde, poate minute) în care aveam senzaţia că nu eu puneam culoarea pe pânză. Aceste momente treceau destul de repede şi ce urma, era să continui să pictez în starea mea obişnuită şi să stric totul.

Mi-am dat seama că dificultatea mea era în menţinerea stării în care lucrarea "curgea" din mine, se picta singură. Zilele trecute am înţeles ce trebuie să fac ca să accesez această stare şi să o menţin şi iată ce a ieşit:
Primavara dinăuntru, M. Vasluian, 11 aprilie 2011

După cele trei zile de training (amintesc că în 8 aprilie am început cursul de Associated Coach) şi aprofundarea înţelegerii funcţionării celor două emisfere cerebrale, mi-am dat seama că de fapt intrarea în starea de "curgere"ar putea să se datoreze accesării proceselor din emisfera mea dreaptă (responsabile de creativitate), iar ieşirea din această stare era cauzată de utilizarea dominantă a emisferei mele stângi (logice). 

Această concluzie poate fi extinsă  şi în zona dezvoltării personale. Cum? Am convingerea că utilizarea în armonie a proceselor din cele două emisfere, ne poate propulsa  foarte rapid aproape de adevărata noastră natură.

Prin folosirea culorilor, însoţiţi de cineva care să ne "trezească" starea potrivită, putem să învăţăm starea de curgere şi să o aplicăm şi în viaţa cotidiană. La ce ar ajuta? Ne-ar face mai flexibili, mai autentici, mai buni, mai iubitori. 

Mă întreb: "Oare pot deveni un astfel de însoţitor?"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu