Ambasador Star of Service

sâmbătă, iulie 23, 2011

Starea de graţie


Să luăm doua zile din viaţa voastră.
Ziua A:  Te trezeşti dimineaţă şi în clipele de dinainte de a deschide ochii te gandeşti “ Ce zi grozavă! Mă simt în al noulea cer! Şi am atât de multe lucruri de făcut!”
Ziua B: Grijile încep de dinainte de a deschide ochii, sunt parcă o prelungire a viselor urâte în realitate. Te-ai frământat toată noaptea , mai ales către dimineaşă si te gândesti  cu ochii încă închişi “Ce zi groaznică! Aş vrea să vină mai repede weekend-ul! Cum mă voi descurca şi azi?”
Ce face diferenţa dintre starea voastra din ziua A şi starea voastră din ziua B? Sunteţi aceiaşi, aceleasi convingeri, acelaşi corp, aceeaşi minte. Cum este posibil ca de la o zi la alta, uneori de la o ora la alta sau de la un minut la altul, starea voastră să se modifice atât de mult?
Robert Dilts descrie starea dezastruoasă din ziua B ca fiind starea de CRASH:
 C de la Closed,
R de la Reacting,
A de la Analyse,
S de la Separate,
H de la Hurt/Hit/Hate.
În opoziţie se află starea de graţie, de excelenţă, starea în care ne simţim plini de creativitate si de resurse,  plini de încredere în noi înşine, stare în care nu există teama că putem da greş. În starea aceasta performanţa apare fără efort.  Încep să leg tot mai mult această stare de vocaţie şi de autonomie.
Greu de crezut că un adult este lipsit de autonomie, însă foarte adevărat. Simptomele lipsei de autonomie? Începem să ne resemnăm, acceptăm că nu putem face prea mult, acceptăm relaţii de cuplu dezastruoase, slujbe care ne macină nervii sau ne revoltăm în exces, devenim agresivi, impulsivi. Unii dintre noi se întorc în trecut, alţii fug în imaginar. Apar fantasmele, ne imaginăm cum ar fi fost dacă…ne-am fi căsătorit cu altcineva, am fi luat alte decizii, ne-am fi născut într-o altă familie, altă ţară, altă planetăJ  Pierdeţi mai mult de 30% din timp cu acest gen de fantasme? Este timpul să începeţi un proces de auto-evaluare.
 Mă întorc la starea de excelenţă.  Cum facem să stăm cât mai mult în acest paradis?
Atingem această stare prin exerciţiu, exersându-ne potenţialul, alegând conştient un mod de viaţă în care nu ne mai plângem, nu mai dăm vina pe ceilalţi, ne asumăm propria viaţă şi învăţăm să trăim fără control excesiv, fără analiză continuă, atenţi la noi înşine şi la ceilalţi. Ar ajuta să apelăm la un profesionist, un coach, să participăm în programe de dezvoltare personală sau şi mai simplu să aducem la viaţă o pasiune, să ne amintim când anume simţim că timpul nu mai există sau că zboară...şi să facem exact acel tip de activitate, în realitate, nu în imaginar.
Eu am descoperit că timpul zboară atunci când mă exprim, indiferent prin ce mijloace, desen, pictură, discuţii cu alte persoane, creionarea unui plan, a unui concept. De aici până la a găsi mediul în care mă pot exprima câştigând bani, a mai trecut ceva timp, 21 de luni cum am spus şi pe Facebook. Însă pe măsură ce înţelegeam cum pot trece imediat de la starea de CRASH la starea de graţie, se schimba totul în mine, iar schimbarea se reflecta în exterior. Am început să am relaţii mai simple, am scăpat de impulsivitate, toleranţa mea în faţa necunoscutului a crescut şi ea.
M-au ajutat foarte mult perseverenţa, curiozitatea şi cursurile pe care le-am urmat din 2008. Nu m-au ajutat psihoterapia, sfaturile prietenilor şi auto-înşelarea, fantasmele de care spuneam mai devreme.
În concluzie, starea de excelenţă, de graţie sau starea de flux cum mai este numită, poate fi răspunsul pe care îl căutaţi. Fiţi curioşiJ
          http://austega.com/education/articles/flow.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu