Ambasador Star of Service

vineri, octombrie 07, 2011

Pina filmul, o experienta care transforma


A trecut ceva vreme, eu am fost pe aici, dar voi?
Am inregistrat domeniul emaginatie.ro, am un investitor si emotia care ma incearca tot mai des este un amestec de neliniste si anticipare. M-as bucura sa pot sa fiu de folos, ca sa imi citez un prieten bun.

Ieri am vazut un film care mi-a patruns in suflet, am intrat in contact cu o idee, iar ideea pare ca face muguri. Nu stiam nimic despre Pina Bausch si foarte putin despre dansul contemporan. Filmul este un omagiu pentru Pina care a murit in 2009, in film ar fi trebuit sa joace si Pina, insa acest lucru nu a mai fost posibil.

Nu insist asupra conditiilor de vizionare sau asupra calitatii filmului, cadrele sunt uneori lungi si plictisitoare, iar miscarile dansatorilor sunt uneori de neinteles. Insa daca iti lasi deoparte ratiunea si ii permiti mintii largite sa accepte impreuna cu filmul si codul pe care numai dansatorii il cunosc, ajungi sa rezonezi cu fiecare miscare.

Nu am vazut pana acum un dans care sa contravina tuturor regulilor estetice, asa cum o face aceasta trupa. Ba dimpotriva, uneori esti pus in fata unor contraste care interpretate cu mintea rationala par grotesti.
Sa ne amintim insa ca totul este o metafora, iar parti mai profunde din noi nu pot comunica altfele decat prin metafore.

Pina spune ca nu o intereseaza cum se misca dansatorii, ci ce ii misca pe acestia. Iar pe mine m-au miscat pana la lacrimi anumite fragmente din dansurile lor. Este o scena aproape de final cu doi barbati care danseaza intr-un spatiu enorm, iar prin geamuri se vede un parc. De ieri eu port acest spatiu in suflet, fara barbati, ca sa fac o gluma...

Mergeti si vedeti filmul, insa nu va creati asteptari si infranati-va critica. Mintea voastra creativa stie unde sa va transporte si s-ar putea sa nu fi fost de mult atat de aproape de acel spatiu:-)
          http://www.guardian.co.uk/stage/pinabausch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu