Ambasador Star of Service

joi, decembrie 22, 2011

Cum să fiţi voi înşivă (NLP interbelic)


"În intelect nu este nimic care să nu fi fost mai intâi în simţuri." Carl Gustav Jung
Nu am putut decide între cele două titluri aşa că le-am lăsat pe amândouă. Cine are răbdare să treacă peste partea teoretică de la început, găseşte câteva sfaturi despre cum să îi fie mai bine în a doua parte a postării.

De la ce vine NLP? Vine de la Neurolingvistic Programming sau Natural Living Processes sau Programare Neurolingvistică, în limba română. Proiectul a început în anii '70 şi a fost unul studenţesc iniţiat de un student la psihologie şi unul la filologie. Cei doi au fost interesaţi să înţeleagă în ce constă excelenţa umană. Pe măsură ce înaintau cu proiectul alţi şi alţi colaboratori au dorit să îşi aducă contribuţia, astfel încât în prezent, NLP a ajuns la a 5-a versiune. În primele versiuni ale NLP-ului atenţia era concentrată pe cel care intervenea folosind tehnici NLP si nu pe cel asupra căruia se aplicau tehnicile, astfel incat NLP a căpătat reputaţia (din păcate) de potenţial periculoasă prin manipulare.

Robert Dilts este cel care elaborează modelul nivelurilor neurologice şi include în acesta nivelul misiunii. Fiecare persoană are în programul său o misiune orientată către ceilalţi sau către Univers sau către Dumnezeu, depinde în ce credeţi. În acest mod NLP este scos din discuţia despre manipulare. Suntem "manipulaţi" de cineva de deasupra, cu voia noastră, cum s-ar spune:-). Ba chiar ar fi bine să ne lăsăm "manipulaţi".

O serie de alte specialităţi ale NLP-ului s-au desprins pe parcurs, Conirae Andreas studiază si descoperă o tehnică unică, Core Transformation Process. Împreună cu soţul ei Steve Andreas scriu câteva cărţi despre transformare, în care descriu o mulţime de cazuri intâlnite în experienţa lor.

Judith de Lozier, Stephen Giligan, Leslie Cameron Bandler sunt doar câţiva care au dezvoltat NLP-ul adăugând elemente de antropologie, epistemologie, inteligenţă emoţională.

Este dificil să dai o definiţie a NLP-ului, o definiţie corectă ar fi că este studiul structurii trăirilor subiective. Uau, cum sună! Staţi să vedeţi! Nu este aşa de complicat.

Jung şi înaintea lui Jung şi câţiva filozofi străvechi ştiau că nu există nimic în intelect care să nu fi fost mai intâi în simţuri. Adică tot ceea ce prelucrăm în mintea noastră a fost cules cu ajutorul văzului, auzului, pipăitului, mirosului şi gustului. Prelucrarea se face în mod unic pentru fiecare persoană. În concluzie suntem mândri posesori ai unei singure şi unice realităţi. Iar realitatea pe care o deţinem, înainte să ajungă la forma finală, este supusă unor filtre care o ajustează la ce ne este nouă familiar. Filtrele fac parte din economia sistemelor noastre de stocare şi recunoaştere a informaţiei.
Deci suntem mândri posesori ai unei realităţi filtrate proprii şi personale.

O interpretare include şi o componentă emoţională, că tot am vorbit ieri de empatie, iar prioritizarea informaţiilor se face pe baza intensităţii emoţiilor. Accesăm cel mai uşor informaţiile corelate cu trăiri emoţionale puternice. Cu cât trăirea este mai intensă, cu atât informaţia este mai la îndemână. Este din ce în ce mai bine.

Nu numai că reacţionăm la o realitate subiectivă distorsionată prin filtrare, dar în construcţia ei folosim şi emoţiile. Sistemul acesta îi păcăleşte până şi pe cei mai raţionali dintre noi. Amintiţi-vă cum aţi luat cea mai importantă decizie din viaţa voastră şi îmi veţi da dreptate.

Toată partea de interpretare se face în interiorul nostru, iar realitatea internă are legile ei proprii, diferite de legile realităţii externe. O parte din ce procesăm este conştientizat, o altă parte este dincolo de conştientizare.
Întotdeauna, dar întotdeauna, ce este dincolo de conştient, din motive necunoscute este mai puternic. Dacă evaluez tot ceea ce am experimentat şi citit, secretul dezvoltării personale este atenţia pe care o acordăm în fiecare zi părţii aflate dincolo de conştient. Pare un paradox, dar această parte comunică cu noi prin metafore vizuale şi semnificaţii pe care cei mai antrenaţi dintre noi le pot şi auzi. Dacă nu o facem noi peste zi, sistemul de comunicare este foarte activ noaptea când visăm. Cu cât visăm mai bizar, cu atât suntem mai deconectaţi de partea noastră profundă, de noi înşine, de inconştient, spuneţi-i cum doriţi. Cu cât visăm mai familiar uneori premonitoriu, cu atât suntem mai aproape de sinele nostru.

Puteţi face un exerciţiu simplu cu o bucată de hârtie sau cu un laptop în faţă urmând paşii sugeraţi în podcast-ul http://www.stevepavlina.com/blog/2005/09/stevepavlinacom-podcast-003-consulting-your-intuition/

O experienţă utilă este mişcarea fizică care ne pune în contact cu corpul nostru şi poate activa acelaşi gen de comunicare, la fel un hobby care ne rupe de mintea noastră, exerciţii simple de meditaţie, privitul în interiorul nostru cu onestitate, contemplatul unui peisaj, inghititul pe indelete a 10 guri de ceai, exercitii simple de stretching si relaxare, ascultatul sunetelor naturii sau unei melodii HemySync cu căşti pe urechi.
http://www.youtube.com/watch?v=9MEc5YYs7oY

Nu este nevoie de mai mult de 10-15 minute pe zi. Încercaţi să vă includeti un astfel de moment în programul zilnic şi va garantez că într-o săptămână va veti simţi mai bine.


Bibliogafie
Jung o biografie, Deidre Bair
Transformă-te, Steve&Conirae Andreas
Vindecă stresul, anxietatea, depresia fără medicamente şi fără psihanaliză, David Servan-Schreiber
Blogul Steve Pavlina, Personal development for smart people

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu