Ambasador Star of Service

joi, decembrie 08, 2011

Mă maturizez sau nu?


"Este de multe ori tragic să vezi cât de transparent este modul în care îşi distruge un om viaţa proprie şi pe cea a altora, nefiind pentru nimic în lume în stare să înţeleagă în ce mare măsură provine toată tragedia din el însuşi şi în ce măsură e alimentată şi întreţinută tocmai de el. Nu o face, fireşte, conştient, deoarece tânjeşte şi aleargă mereu după o lume perfidă care îi scapă, retrăgându-se din faţa lui tot mai departe."
         C.G. Jung - Puterea Sufletului Antologie

PROBLEMA - Greu de crezut, dar suntem artizanii propriei prăbuşiri.
Puţini dintre noi au evoluat într-atât, încât să nu fie deranjaţi de impulsuri, căci din pricina impulsurilor inconştiente suntem adesea artizanii propriei noastre prăbuşiri.

DATE SI TEORII
Posibilitatea de autosabotare există şi vine din zona impulsurilor, iar impulsurile vin din zona Umbrei, acea identitate pe care nu o conştientizăm, nu o recunoaştem şi ne repugnă când o vedem la alţii. 

În procesul de maturizare (individuare) descris de Jung, Umbra este acceptată şi integrată în Sinele nostru într-un proces îndelungat prin care psihicul nostru se reconstruieşte "împrumutând" şi elemente  din "psihicul colectiv".

Prin individuare se înţelege realizarea noastră ca indivizi unici, pe toate planurile. Dacă vocaţia reprezintă realizarea noastră ca indivizi unici în plan profesional, individuarea este realizarea noastră în toate celelalte planuri, inclusiv în cel spiritual.  Ca o concluzie intermediară,  o persoană care a traversat procesul individuării sau individuaţiei are posibilitatea de a se ridica deasupra impulsurilor în mod conştient.


Voi descrie câteva teorii despre provenienţa impulsurilor noastre.

J. Young introduce în 2003 termenul de scheme dezadaptative timpurii. În traducere liberă,  acestea sunt convingeri care se dezvoltă în copilărie, ca rezultat al interacţiunii dintre temperamentul înnăscut şi experienţele negative ce apar în relaţiile cu cei apropiaţi.

Una dintre caracteristicile acestor scheme este că devin teme centrale ale Sinelui, adânc înrădăcinate şi care se autoperpetuează, adică sunt generatoare de comportamente automate care întăresc şi mai mult aceste convingeri.

Pe scurt aceste convingeri sunt legate de:
1. Separare şi respingere - TOŢI mă resping, nimănui nu îi pasă de mine
2. Autonomie şi performanţă - Nu pot supravieţui FĂRĂ AJUTOR.
3. Deficienţa limitelor - SUNT MAI BUN decât toti, RESTUL NU CONTEAZĂ.
4. Dependenta de alţii - CEILALŢI sunt mult mai importanţi decât mine, doar prin ei pot obţine aprobare şi atenţie.
5. Hipervigilenţa şi inhibiţie - NU MERIT să fiu fericit şi relaxat, nu este bine să exprim ce simt.

Puteţi experimenta şi perpetua unul, două sau combinaţii variate ale convingerilor dezadaptive de mai sus.

EXEMPLE
De exemplu, convingerea mea profundă şi inconştientă este că toată lumea mă trădează la un moment dat. În mod paradoxal, îmi creez continuu contexte din care să ies trădat, ca să pot spune la final:" Ştiam eu, toţi sunt nişte trădători, nu poţi avea încredere în nimeni." şi să îmi menţin un anumit tip de comportament.

Am avut la un moment dat printre clienţi o persoană care îşi construise o strategie atât de bună de respingere încât şi fizionomia îi devenise respingătoare. Pe măsură ce avansam cu şedinţele de coaching am fost uimită să văd cum trăsăturile feţei s-au schimbat, au căpătat relaxare şi blândeţe.

Lise Bourbeau o canadiancă interesată de karma şi vindecarea acesteia face o clasificare izbitor de asemănătoare cu cea descoperită de Young. Ea descrie 5 tipuri de constituţii corporale care reflectă 5 tipuri de comportamente, respectiv convingeri:

1. Tipul Dependentului (fizic plăpând, umeri aduşi în faţă)- îi este frică de abandon
2. Tipul Fugarului (fizic disproporţionat, poate deveni "invizibil") - îi este frică de respingere
3. Tipul Masochistului (fizic rotund, supraponderal, etc) - îi este frică de umilire
4. Tipul Rigidului (fizic proporţionat, talie egală cu şoldurile)- îi este frică de nedreptate
5 Tipul Dominatorului (bărbaţi având umeri foarte laţi şi şolduri inguste, femei având şolduri foarte late şi umeri înguşti) - îi este frică de trădare

Puteţi prezenta o conformaţie sau combinaţii ale conformaţiilor corporale descrise de Lise. Rar exista o singură conformaţie. Nici o operaţie estetică sau cură de slăbire nu va reuşi modificarea configuraţiei, configuraţia se reface in timp, dacă nu se vindecă mai întâi frica.

SOLUŢII
Avem convingeri dezadaptative sau limitatoare care ne generează impulsurile. Cum facem să le oprim? Cum ne vindecăm de frici şi cum ne schimbăm convingerile?

Raţiunea ne spune, aah, este uşor, ne propunem un obiectiv, vedem de ce avem nevoie, construim un plan si gata. Ar funcţiona dacă ai avea de-a face cu lucruri din realitatea externă, însă cu realitatea noastră internă lucrurile sunt complicate, mai ales dacă vorbim despre impulsuri. Fiind bazate pe convingeri inconştiente, este greu să le recunoaştem. Le vedem foarte uşor la ceilalţi, dar suntem orbi când vine vorba de noi. Controlul impulsurilor iese din calcul, controlul fiind el însuşi o componentă importantă a comportamentelor dezadaptative inconştiente.

În primul rând avem nevoie de o autoevaluare. Aceasta se face simplu, răspunzand la întrebări cum ar fi:

1. Este comportamentul nostru dăunator nouă şi celor din jur? Dacă nu suntem conştienţi de impactul comportamentului nostru asupra celorlalţi îi putem ruga pe ei să confirme sau să infirme.
2. Ne agresam copiii verbal sau fizic? Ne agresam partenerii sau prietenii verbal sau fizic?
3. Ne intoxicăm colegii şi partenerii cu plângerile noastre?
4. Comportamentele automate ne aduc uneori in situaţii imposibile şi nu ştim cum să ne oprim?
5. Suntem dependenţi de anumite relaţii, simţim că viaţa noastră nu ar putea continua fără anumite persoane?
6. Facem totul pentru familie, pentru copii şi uităm sa facem lucruri pentru noi?
7. Suntem tot timpul in cautarea unei activităţi, nu ne putem odihni, nu ne putem relaxa?
8. Respingem orice ajutor şi facem totul singuri?
9. Tolerăm din ce in ce mai greu relaţiile cu anturajul nostru fără să conştientizăm cauzele?
10. Ne este greu sa descoperim mai mult de o solutie la o problema şi chiar dacă din mediu ne sunt sugerate alte solutii, ne încăpăţânăm să facem numai aşa cum ştim noi?
11. Facem toate cele de mai sus, mai mult de 50% din timp? Ne afectează calitatea vieţii, performanţa personală şi profesională?

Dacă răspundem cu da la una sau mai multe intrebari, avem nevoie de îndrumare. În timp aceste probleme nu vor dispărea, ele ne vor face viaţa dificilă şi chiar vor putea cauza sănătăţii noastre.

Cred foarte mult în autodezvoltare, însă în avalanşa de informaţii şi seminarii de dezvoltare personală aş merge pe recomandări sau pe testarea câtorva metode de dezvoltare personală. Suntem diverşi şi ni se potrivesc metode de dezvoltare personală diverse.

Am experimentat metoda ESPERE si mi se pare foarte simplă si foarte eficientă, puteţi merge la unul din seminariile organizate de centrul AMANESER. De asemenea puteţi căuta un Life Coach, dar mai intâi cereţi referinţe despre acreditarea acestuia şi eventual despre experienţă şi rezultate.

Am scris in Nivelurile Constiintei ale lui Wilber, despre metode de dezvoltare personală clasificate in funcţie de nivelul de evoluţie pe care se află fiecare, puteţi reciti şi acest articol.

Acesta este cel mai lung articol pe care l-am scris până acum, mulţumesc că aţi avut răbdare să îl citiţi până la capăt.
 Să va fie de folos!

Bibliografie
Chestionarul Schemelor Cognitive Young - YSQ-S3 http://www.testcentral.ro/
Cele 5 răni care te împiedică să fii tu însuţi - Lise Bourbeau
Psihologia Sufletului - Antologie - CG Jung
Sinele - Realitate si subiectivitate, David R Hawkins

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu