Ambasador Star of Service

miercuri, ianuarie 04, 2012

Grano Salis: Care este atitudinea ta fata de lume?

Cuvantul Weltanschauung nu prea poate fi tradus intr-o alta limba, ceea ce denota ca el are si un sens strict psihologic: nu se refera numai la o anumita conceptie asupra lumii - asa ceva s-ar putea traduce imediat- ci si la un anumit mod de a privi lumea. Cuvantul filozofie are, ce-i drept, o conotatie asemanatoare, dar exclusiv intelectuala, pe cand cuvantul Weltanschauung se refera la toate felurile posibile de atitudine fata de lume, incusiv la cea filozofica. Exista Weltanschauung-uri estetice, religioase, idealiste, realiste, romantice, practice, pentru a enumera doar cateva. In acest sens, notiunea de Weltanschauung are foarte multe aspecte comune cu notiunea de <atitudine>.
CARL GUSTAV JUNG - Puterea Sufletului


Imi place Jung. Nu pentru ca este la moda sau pentru ca a devenit subiect de film. Imi place cum a pus in concepte procesul de transformare prin care trece fiecare om la maturitate. Imi place pentru ca a incercat, mult inantea vremurilor, sa adreseze intelectului subiecte spirituale. Imi place ca nu a copiat pe nimeni, ca a scris intr-un mod unic, revenind si corectand ideile pe masura ce evolua in cunoastere. Imi place pentru ca a fost incapatanat si a stiut sa se foloseasca de toate ocaziile ca sa isi sustina conceptele.

   Jung a descoperit ca alchimistii vorbeau despre transformari interioare, mai degraba decat de transformari in realitatea exterioara. A folosit stiinta lor in construirea teoriei individuarii. Se autocaracteriza ca fiind un agnostic de orientare crestina si a extins perspectiva crestina catre una mai cuprinzatoare a experientelor initiale. El spune ca poti sa vorbesti doar despre idei extrase din propriile experiente, pe langa intelect si constienta, este esentiala emotia ca masura a valorii.  Adica intensitatea unei convingeri este corelata cu intensitatea emotiei pe care ai resimtit-o atunci cand ai experimentat o valoare. Sau altfel nu poti experimenta o valoare doar cu intelectul.

Cu alte cuvinte tot ce vei spune va fi lipsit de esenta, impotriva sensului vietii, daca acele idei nu sunt extrase din propria experienta.

Contributia noastra la lume apare atunci cand ne revelam propria atitudine fata de lume, atitudine construita din propriile experiente, iar aceasta nu apare decat daca devenim constienti. Cei conştienţi îşi ajustează atitudinea fata de lume în fiecare secundă, cu fiecare informaţie nouă. Celor inconştienţi li se întâmplă lucrurile. Cei constienti sunt in echilibru cu lumea din jurul lor, cei inconstienti sunt critici la adresa lumii din jurul lor.

Acum cativa ani nu as fi putut sa spun multe despre mine sau despre lume. M-as fi  bazat pe cateva calitati si defecte, probabil pe cateva roluri si cam atat. Sunt bucuroasa sa va impartasesc azi atitudinea mea asupra lumii, Weltanschauung-ul meu, nici macar nu pot pronunta:-)

Paradoxul este ca nu putem sti niciodata cine suntem noi si cum este lumea.  Putem gasi un sambure de intelegere, un Grano Salis care sa contina viziunea noastra despre noi si despre lume la un moment dat.

Lumea vazuta prin ochii mei  este o lume in care dupa ani de perseverenta si disciplina a inceput sa isi faca loc emotia, magia, inexplicabilul. Lumea mea este o lume a ideilor desprinse din viata, nu a celor metafizice.

M-am vindecat de aroganta prin umiliri consecutive si am descoperit ca am o forta morala si un curaj demne de o eroina mitologica. Descopar nestemate, comori, aventuri si romane in lumea mea interioara, insa veghez  la conectarea mea la realitate si la exprimarea autentica a ceea ce sunt. Evit idolatrizarea, insă caut necontenit modele. Ma bucur de izolare in perioadele de contractie si caut conexiunea cu ceilalţi in perioadele de expansiune.

Inteleg  déjà ca psihicul uman este mai complex decat si-ar putea marea noastra majoritate imagina si am inteles ca nu eu imi studiez sufletul, ci ca sufletul ma studiaza pe mine. Am dat credit maxim nivelurilor de constiinta, pana am aflat ca ele au si dezavantajul ca ne tin departe de Dumnezeu. Acum sunt atenta la “voia Domnului”, in sensul largit celui crestin, adica sunt atenta la emotii si la echilibrul dintre cele doua lumi, cea interioara si cea exterioara.

Stiu ca a cauta pacea interioara reprezinta un mare risc de stagnare si ca actiunea este cea care ne schimba starea psihica si ne optimizeaza viziunea asupra lumii.

Sunt curioasa sa aflu care este atitudinea ta fata de lume? A mea este idealista si orientata spre interior. Cum te percepi tu si cum percepi lumea din jurul tau?

5 comentarii:

 1. Buna, iti scriu in speranta unui schimb de linkuri. Daca doresti sa faci un schimb cu http://auto-iasi.blogspot.com/ lasa-mi un comentariu cu titlul pe care il doresti si linkul
  Un an nou fericit iti doresc

  RăspundețiȘtergere
 2. Parerea mea este ca lumea este "de toate culorile" - ceea ce e foarte bine. Diversitatea alunga plictiseala.
  Sunt suficient de nebun incat sa am curaj sa risc pana simt adrenalina.
  Imi place sa rezum articolul tau la "Actiunea cu doza ei de emotie"

  RăspundețiȘtergere
 3. Imi cer scuze ca raspund atat de tarziu acestor comentarii. In primul rand multumesc pentru ca ati citit!

  RăspundețiȘtergere
 4. @Iasi Incerc sa pastrez in lista de subsite-uri site-uri de dezvoltare personala.

  RăspundețiȘtergere
 5. @AVI daca viata ta este implinita in acest mod, daca esti multumit cu ea si nu depinzi de descarcarile de adrenalina ca sa fii fericit, atunci nu pot decat sa te felicit. Bucura-te de culorile vietii tale:)

  RăspundețiȘtergere