Ambasador Star of Service

joi, iunie 28, 2012

Lipsa de perspectiva

Lipsa de perspectiva...despre ce vorbesc eu aici?
Vorbesc despre toti cei care sunt nemultumiti cu viata lor, insa nu au curaj sa schimbe nimic. Vorbesc despre cei care nu pot sa faca un pas intr-o directie diferita, pentru ca nu au experimentat si un alt context.

Cineva a spus, si eu ader 100% la aceasta opinie, ca nu cunosti o situatie, pana nu ai experimentat-o. Cunoasterea prin experienta este autentica, spre deosebire de acumularea de informatii care ne poate insela.
Acumularea de informatii si compararea acestora cu informatii care deja exista in sistemul nostru, nu poate genera schimbare. Cunoasterea prin experienta genereaza PERSPECTIVA.

Haideti sa aflam cum fac oamenii ca sa ramana lipsiti de perspectiva? Morty Lefkoe, un psiholog american, a descoperit ca marea problema a oamenilor este ca acestia nu fac diferenta intre realitatea din mintea lor si realitate. Dau un exemplu.

Ea se trezeste dimineata si ii face lui cafeaua. El a avut o saptamana proasta. Ea este numai zambet, s-a decis ca va avea o viata noua, se va bucura de aceasta viata clipa de clipa. El are griji, multe griji si nu se poate gandi la altceva. Ea incearca sa il faca pe el sa se simta mai bine, ii spune ceva frumos. El nici nu o baga in seama. Ea simte ca este provocata. Isi spune ca acum este momentul sa schimbe ceva. Il intreaba ce are. El izbucneste si se imbufneaza si mai tare. Ea riposteaza, ii explica ca nu va mai reactiona la fel ca pana acum, chiar daca este deja in acelasi tipar. Emotional cei doi nu au schimbat de fapt nimic.

Problema este ca fiecare se raporteaza la un scenariu care se afla in mintea lui, un scenariu repetat de mii, zeci de mii, sute de mii de ori si in care ei stiu la ce sa se astepte. Caci ce poate fi mai sigur, decat ceva ce iti este familiar? Nu conteaza ca este disfunctional...

Provocarea cea mai mare, uriasa, pentru cei doi ar fi sa umple tot spatiul dintre ei cu informatie si emotii noi, nu cu balastul din dotare. Posibilitatile sunt nelimitate.

Sa presupunem ca esti prins intr-o astfel de dinamica sau intr-una asemanatoare cu partenerul sau partenera ta. Ce posibilitati ai sa virezi spre realitate si sa parasesti realitatea din mintea ta? Singura persoana care poate identifica aceste posibilitati esti tu.

Daca ar fi sa dau cateva sugestii acestea ar fi:

- sa taci si sa observi,
- sa te folosesti de simtul umorului,
- sa vezi aceasta situatie din pozitia celuilalt (se numeste schimbarea pozitiei perceptuale),
- sa recunosti ca esti intr-o perioada in care nevoia ta este una de retragere si sa iti rogi partenerul/partenera sa o respecte fara sa o interpreteze,
- sa recunosti ca te simti mizerabil si sa explici exact ce simti (nu folosi propozitii care contin cuvintele tu, tie, iti, etc, foloseste eu, mie, imi, etc).

Ingredientul secret este sa separi in mod continuu si constient ce vine din trecut (din repetarea scenariului bine cunoscut) si ce tine de prezent. Vei avea mari surprize. S-ar putea sa te simti foarte confuz/a, chiar ametit/a in primele momente, insa pe masura ce vei exersa vei putea stabiliza prezentul tot mai usor.

Pe scurt, daca identificam o situatie de blocaj, aceasta este generata de incapacitatea de a ne desprinde de scenariile din mintea noastra. Iesirea din blocaj nu se poate face, daca nu largim perspectiva si nu invatam lucruri noi despre noi insine si despre ceilalti. Nu putem invata lucruri noi decat din experienta. Instrumentele si resursele pe care le avem la indemana ca sa strapungem obisnuinta sunt: observarea, simtul umorului, deschiderea, empatia, creativitatea.

Largiti-va perspectiva! Invatati lucruri noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu