Ambasador Star of Service

marți, august 21, 2012

Dincolo de conditia umana

Mihaly Szentmihalyi  a fost fascinat de starea din care creeaza persoanele de exceptie, el o numeste starea de flux.  Fondatorii programarii neurolingvistice au fost fascinati si au cercetat starea de excelenta. Practicile spirituale vorbesc despre accesarea unei stari in care suntem una cu iubirea.

 Nu voi intra intr-o analiza comparativa a starilor mentionate, ar fi lipsit de creativitate si nu stiu daca ne-ar imbogati cu ceva, pe mine si pe voi.

Va propun o ipoteza "jucausa" si provocatoare in acelasi timp. Ce-ar fi daca ne-am imagina ca in fiecare exista un zeu legat de un muritor. Zeul vine dintr-o alta lume straina celei pamantene, muritorul este de pe aici. Legatura este una stransa, nu le permite celor doi sa faca prea multe. Daca zeul il trage pe muritor prea mult dincolo de granita celor doua lumi muritorul risca sa moara. Daca muritorul il sugruma din greseala pe zeu, cei doi vor da gres in inca o mie de vieti. Ce situatie delicata! Zeul impetuos pentru care nu exista limite si muritorul vulnerabil, basinos, alcatuit din carne, sange si oase.

Si ca lucrurile sa fie si  mai complicate cei doi nu sunt aici doar ca sa supravietuiasca. Nttzz! Perechea siameza este aici ca sa indeplineasca sarcini dificile, de obicei sa isi transceada defectele si fricile cele mai aprige. Pe scurt se asteapta de la cei doi sa castige in lupta  cu diavolii si demonii de aici si de dincolo. Se presupune ca cei doi vor functiona ca un intreg, acoperind doua lumi si jongland veseli legati unul de celalalt.

Dintr-o viata de om invatatura de a deveni un Intreg le va lua celor doi tot timpul. O pot face incrancenati, plini de suferinta si incordare sau o pot face destinsi, jucandu-se ca doi copii si sfidand moartea precum si cei o mie de ani de incercari. Importanta nu este invatatura ci viata in sine.

Uneori realizarea (aici cu semnificatia de individuare, de atingere a potentialului) este descrisa simplist ca fiind o stare de optimism naiv care chiar daca este intrerupta de provocari din exterior, poate fi adusa inapoi foarte usor (citat aproximativ din Yoga Puterii, de Julius Evola). Intr-un fel ajungem la aceeasi concluzie, ca nu conteaza decat starea in care alegem sa experimentam cele doua lumi. Sau mai bine zis ca starea ne aduce invatatura.

Nimic mai adevarat. Restul sunt detalii. Deci exersati ce inseamna pentru voi starea de flux, starea de excelenta, starea de iubire sau cum i-o mai zice. Cu cat invatati sa o aduceti constient la raport, cu atat va aflati mai aproape de realizare.

Si cu cat o luati mai usor, adaugand simtul umorului, imaginatia sau orice resursa care va scoate din jumatatea de teren a muritorului, cu atat mai des va puteti folosi de puterile nelimitate ale zeului din voi.
Si mai stiti ceva, dar asta ramane secretul nostru, de fapt nu exista nici un diavol sau demon, lupta face parte din joc.

Fiti intelepti!


Scurta Bibliografie
Mihaly Szentmihalyi, Starea de flux
Richard Bandler; John Grinder, Structura magicului,
Julius Evola, Yoga puterii
Mircea Eliade, Nemurire si libertate


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu