Ambasador Star of Service

joi, august 23, 2012

Manifest catre tineri

Cand vorbesti despre vocatie, varsta este un detaliu.  Insa mie imi place sa le vorbesc despre vocatie tinerilor.
Este ceva ce se intampla cand stai in preajma acestor tineri. Energia lor si credinta lor ca pot schimba lumea este molipsitoare. Unii o interpreteaza ca fiind aroganta sau naivitate, dar nu este asa. As gresi daca as pune o eticheta. Acesti tineri cred ca pot ramane puri, neatinsi, liberi si ca sistemul nu ii va incatusa. Prin sistem inteleg tot ce inseamna ceilalti, iar incatusarea vine aici cu sensul de conditionare.
Sunt atatea exemple ca acest lucru este posibil, "pirati" si "batausi" precum Steve Jobs sau Emir Kusturica (tocmai am citit doua carti bestiale despre viata celor doi) au reusit. 

Tinerii nu au nevoie de modele ca sa fie impulsionati, cum se crede, noi cei de varsta milocie avem, ei au inscriptionate in gene acest imbold. Modelele sunt cum spuneam doar dovezi ca "se poate" si eventual surse de instrumente, de modalitati, de "CUM se poate". 

Chiar daca nu sunt sustinuti de renume, de experienta, unii dintre tineri ies la rampa si fac lucruri extraordinare. Unii sunt motivati de succes, altii de faptul ca ii pot ajuta pe ceilalti, este o incantare sa ii urmaresti. Am intalnit in ultima vreme o multime de tineri extraordinari, unii care incercau sa isi gaseasca o cale prin sistemul educational romanesc, altii care doreau sa isi construiasca o cariera, altii care doreau sa isi dea intalnire cu vocatia lor. 

Ce au in comun toti acesti tineri pe langa energie si sete de realizare? Unii dintre ei se plictisesc ingrozitor, nu sunt stimulati de sistem, nu stiu sa isi gaseasca singuri calea. Multi cred ca educatia si pregatirea este totul ca sa fii ok cu viata ta. Singurii care ies din aceasta categorie sunt cei care isi folosesc creativitatea si imaginatia, care au invatat sa se foloseasca de ei ca de un instrument bine acordat. Si va zic, asta este rar. 

Scoala este croita astfel incat dezvolta prea putin aceste dimensiuni, iar educatia non-formala mie imi pare uneori un Turn Babel construit astfel incat nimeni sa nu mai inteleaga nimic.

Exista de asemenea mitul ca in tinerete trebuie sa te chinui, pentru ca mai apoi sa culegi roadele. Nimic mai gresit. Lumea a parasit demult acea directie. Lumea pregateste generatii de tineri care sunt diferiti, iar ei au nevoie si de ajutorul nostru. Nu au nevoie de ingradiri suplimentare, au nevoie sa invete sa fie ei insisi, doar astfel isi vor duce la capat misiunea.

Ca un fel de concluzie a postarii mele as spune raspicat:

Dragi tineri,
Visati cat va tin puterile si invatati sa transcedeti sistemul, astfel incat sa va pastrati libertatea. Fiti diplomati, dar in acelasi timp nu va lasati ingenunchiati in postura de victima. Spuneti-va punctul de vedere ori de cate ori aveti ocazia, dar fara sa ii ingenuncheati pe ceilalti. Cand dati de greu, scoateti din buzunar "gandirea magica" si relaxati-va, raspunsurile vor veni mai devreme sau mai tarziu. Fiti atenti la cei din jurul vostru, de la ei puteti invata multe. Ramaneti inserati social, doar de acolo puteti schimba lumea. Faceti-va multi prieteni si invatati cum sa discerneti intre bine si rau. Cam atat!
Deveniti intelepti!

Mica bibliografie:
Biografia autorizata a lui Steve Jobs, Walter Isaacson
Unde sunt eu in toata povestea asta? Emir Kusturica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu