Ambasador Star of Service

marți, ianuarie 08, 2013

Întrebarea corectă

Există un principiu în rezolvarea creativă a problemelor (Creative Problem Solving) care spune că cel mai important pas în rezolvarea unei situații aparent imposibile este să adresezi întrebarea corectă.

Am descoperit veleitățile diverse ale semnului de întrebare în momentul în care am ales profesia de "întrebător". De fapt sunt o "întrebătoare" de când m-am născut sau am fost conștientă de lumea din jur. Cred că am rămas veșnic blocată la vârsta întrebărilor și după ce o vreme tata mi-a răspuns în amănunt la toate întrebările mele care începeau invariabil cu : "Tata, da' aia ce e?" am înlocuit explicațiile lui cu o voce interioară care, sincer, a devenit pe an ce trece tot mai plictisită. Asta până în ziua în care am adăugat îintrebărilor suflet. Vă povestesc imediat despre ce e vorba.

Întrebările sunt cele mai grozave instrumente de comunicare, descoperă modele de gândire, pot începe sau încheia un dialog, pot irita sau calma persoana din fața ta, pot duce la "aha-uri" atât pentru tine, cât și pentru ceilalți, pot să afunde în întuneric sau să aducă mult dorita lumină. 

Dacă poți combina întrebările cu o reală empatie, cu intuiție și cu ascuțimea gândirii devii deținătorul unei înțelepciuni puțin obișnuite. Dacă ai susținere interioară să și vrei să folosești această înțelepciune ești de două ori binecuvântat. 

Construind întrebările așa cum am amintit mai sus, cu empatie, intuiție și gândind isteț creezi un spațiu în care este posibil foarte mult, un spațiu de claritate, sinceritate și compasiune. 

Pentru mine întrebarea corectă din ultimele zile a fost: "Care este baza acțiunilor mele?" Da, exact, este despre ce pun la baza acțiunilor mele. Din ce construiesc fundația? Pentru că dacă îmi dau seama, totul se schimbă. Iar șirul de trăiri și revelații care a succedat această întrebare mi-a confirmat că asta este întrebarea corectă. 

Intuiția îmi spune că ce pun la baza acțiunilor mele este însăși fundația mea și dacă fundația ar fi din evitare de exemplu, atunci ce pretenții aș putea avea de la proiectele mele? Nu prea multe.

Încă lucrez la această întrebare și după ce îmi voi răspunde onest, voi merge mai departe la următoarea și la următoarea întrebare și tot așa pregătindu-mă pentru momentul eliberării care nu înseamnă neapărat  sfârșitul vieții mele. 

Voi v-ați gândit vreodată la întrebarea corectă a acestui moment din viața voastră. Ce întrebare v-ar ajuta să mergeți la următoarea întrebare? Fiți înțelepți! Nici o zi fără un cuvânt sau o literă adăugată răspunsului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu