Ambasador Star of Service

joi, iunie 11, 2015

Constientizarea vine mai târziu - un exercițiu de imaginație activă

Când încep să scriu, de obicei aleg titluri simple, care exprimă cât mai exact ceea ce simt. Așa am procedat și cu acest titlu. De dimineață m-am trezit cu acest sentiment. A stat acolo cuminte până în momentul în care am vizionat un videoclip despre trecut și amintiri, despre maturizare. Sunt o persoană vizuală așa că răspunsul la întrebarea mea suspendată în eter "Bun și acum ce urmează?" a venit în imagini. Am văzut un om care alerga și mișcările lui erau redate cu încetinitorul, ba mai mult aveam posibilitatea să reiau imaginile de la cap la coadă sau de la coadă la cap, după preferințe. Apoi mi-am văzut propriile mișcări ale mâinilor reluate cu încetinitorul. De obicei imaginile sunt bizare așa că nu m-am mirat. Pentru clarificare mă bazez și pe intuiție, senzații, sentimente. Sentimentul era unul de bucurie, revelator, ceva de genul "Aaaaa, deci, despre asta era vorba!!!". Într-un final, iată ce a ieșit:

Ne trăim viața de cel puțin două ori. Prima dată o trăim în tumultul evenimentelor, în dățile următoare    o trăim conștienți. Avem posibilitatea să o schimbăm lăsându-ne spațiu pentru evoluție, căci despe asta este vorba, însă este nevoie să înțelegem ce ni s-a întâmplat. Cu cât mai multe perspective, cu atât mai multe șansele să înțelegem mai mult, să ne dezvoltăm, să ne manifestăm în unicitatea noastră. Timpul are și nu are impact asupra acestui demers. Putem trăi un eveniment fără conștientizare, pentru ca apoi să retrăim un eveniment similar și să conștientizăm toate evenimentele similare cu acestea două, ca un lanț uriaș de balize luminoase întinse de-a lungul anilor. De obicei o astfel de conștientizare este însoțită de sentimente puternice, cred că în termeni de specialitate se numește catharsis. Perspectiva obținută prin conștientizare este unică și ține de auto-descoperire. Nu exclud posibilitatea ca unii dintre noi să conștientizeze în timp real, însă la un nivel mai detaliat, cred cu tărie că întâi apare punerea în act și abia mai apoi conștientizarea. Diferă intervalul de timp în care se face reinterpretarea. Recunosc că am împrumutat această ultimă ipoteză din psihanaliză.
Mai multe despre imaginația activă în paragraful de mai jos, în care C.G. Jung îi dădea instrucțiuni Christianei Morgan cum să lucreze cu "viziunile" ei. 

<<In a session in 1926, Morgan noted Jung’s advice to her on how to produce visions:
- Well, you see these are too vague for me to be able to say much about them. They are only the beginning. You only use the retina of the eye at first in order to objectify: Then instead of keeping on trying to force the image out you just want to look in. Now when you see these images you want to hold them and see where they take you-how they change. And you want to try to get into the picture yourself-to become one of the actors.
When I first began to do this I saw landscapes. (...)>>
http://jungnet.net/2014/05/05/carl-jungs-advice-to-christiana-morgan-on-how-to-produce-visions/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu